Trafin suunnitelmat hämmentävät katsastusalaa

Katsastusalan suurimman henkilöstöjärjestön Autokatsastajat AK ry:n puheenjohtaja Tuomo Vikstedt on huolissaan koko alan kehityksestä huonompaan suuntaan.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi kaavailee merkittävää muutosta katsastustoimintaan. Trafin mukaan katsastuksista voitaisiin luopua, jos auto on huollettu ohjeiden mukaisesti.

– Katsastuksessa havaitut viat ovat useimmiten luonteeltaan sellaisia, etteivät ne välttämättä ilmene määräaikaishuoltojen yhteydessä.

Autokannan ikääntyminen ja suuret kilometrimäärät olisivat myös riski turvallisuudelle, jos katsastusväliä harvennettaisiin ja katsastusvelvollisuus poistettaisiin huolletuilta autoilta.

Katsastajia hämmentää myös muutama vuosi sitten voimaan astunut katsastuksen toimilupalaki, joka antoi katsastusasemille luvan korjata ja korjaamoille luvan katsastaa. Toimilupalaki on tuplannut katsastusasemien määrän viimeisten viiden vuoden aikana, mutta Trafin ehdotukset uhkaavat viedä pohjan pois uusilta yrittäjiltä.

Autokatsastajat AK ry. on Tekniikan ja Tiedon Toimihenkilöt TTT ry:n jäsenjärjestö. Se on suurin katsastus-, kuljettajantutkinto- ja tarkastusalan työntekijäjärjestö. Jäsenistö koostuu katsastajista, katsastusalan toimistotyöntekijöistä ja kuljettajatutkintotehtävissä työskentelevistä henkilöistä. TTT kuuluu Palkansaajajärjestö Pardiaan.

Lisätiedot

Autokatsastajat AK ry:n puheenjohtaja Tuomo Vikstedt, p. 0400 324 274
TTT:n puheenjohtaja Heikki Tuominen, p. 0400 605 390