Pardia ja Jyty: Suomen hyvinvointi perustuu julkiseen sektoriin

Toimiva ja tehokas julkinen sektori luo edellytykset yhteiskunnan muulle toiminnalle, painottivat Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty ja Palkansaajajärjestö Pardia yhteisessä SuomiAreenan keskustelutilaisuudessa 12. heinäkuuta Porissa.

Valtioneuvosto nimesi hallitusohjelmassaan Suomen heikkouksiksi muun muassa jäykät rakenteet ja byrokratian. Samaan aikaan EU:n tuoreimmassa kilpailukykyraportissa Suomen julkishallinto todettiin EU-maiden tehokkaimmaksi.

– Maamme hallituksen byrokratiaksi nimeämä Suomen julkishallinto on osoittautunut toistuvasti mittauksissa EU-maiden tehokkaimmaksi, joten syytä Suomen heikkoon taloustilanteeseen on haettava muualta, Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki ja Pardian puheenjohtaja Niko Simola sanovat.

Pohjoismaissa on perinteisesti suuri julkinen sektori, joka on ollut hyvinvointivaltiomme takeena. Kuitenkin juuri Suomessa julkisen sektorin työllisten osuus kaikista työllisistä on suhteessa selvästi pienempi kuin Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa.

– Maamme kilpailukyky syntyy investoinneista hyvää palveluun, kuten hyvään julkiseen hallintoon ja sen toimivuuteen, koulutukseen ja tutkimukseen, Simola korostaa.

Hyvät julkiset palvelut sekä oikeudenmukainen yhteiskunta tarvitsevat osaavia ja motivoituneita työntekijöitä. Julkisuudessa elää vahva harhaluulo, että julkinen sektori on iso ja sen työntekijät ovat talouskehityksen esteenä.

– Hallituksen toimia vaivaa jatkuva ulkoistamisvimma. Sote- ja aluehallintouudistuksestakin uhkaa tulla pahimmillaan julkisten palveluiden ulkoistamishanke, jossa palvelut siirtyvät yksityisten toimijoiden tuotettavaksi. Hyvän hallinnon keskeinen tarkoitus on toimiva yhteiskunta sekä kansalaisten tasavertainen ja oikeudenmukainen kohtelu, Pihlajamäki jatkaa.

Valtion henkilöstöä on vähennetty viimeisen vuosikymmenen aikana rajusti ja hallinnossa on tehty toistuvia rakenneuudistuksia. Esimerkiksi aluehallintoa uudistettiin viimeksi 2010 ja jälleen on meneillään uusi aluehallintouudistus.

– Jatkuva hallinnon myllerrys ei tuo haluttua palvelujen tehokkuutta ja laatua, vaan aiheuttaa palvelujen saatavuuden ja laadun heikkenemistä sekä tuo henkilöstölle jatkuvaa epävarmuutta, Simola toteaa.

Jyty ja Pardia järjestivät yhteisen keskustelutilaisuuden Porin SuomiAreenalla aiheesta Karmea totuus byrokratiasta? Tilaisuus järjestettiin Bepop-salissa tiistaina 12.7. klo 10 – 11.15. Jyty ja Pardia näkyvät myös yhteisesti SuomiAreenan kansalaistorilla, jossa kysytään: Kuka sinusta pitää huolta?

Fakta

Lisätietoja

Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki, puh. 0400 537 756
Pardian puheenjohtaja Niko Simola, puh. 040 566 8517